Ασφαλής πρόσδεση φορτίου ονομάζεται η διασφάλιση του φορτίου για λόγους μεταφοράς.
Η αποτελεσματική ασφάλιση του φορτίου εξαρτάται από το είδος του εμπορεύματος και ξεκινά με τη κατάλληλη συσκευασία για μεταφορά, φόρτωση, στοιβασία και τέλος πρόσδεση του φορτίου. Μόνο τα εμπορεύματα που είναι σωστά συσκευασμένα και στοιβαγμένα μπορούν να προσδεθούν και να μεταφερθούν με ασφάλεια κατά την διάρκεια της οδικής μεταφοράς.
Ευρωπαϊκές στατιστικές αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια περίπου το 25% των διαφόρων ατυχημάτων με φορτηγά οχήματα, προκλήθηκαν εξαιτίας της ανεπαρκούς ασφάλισης του φορτίου.
Όταν το φορτίο ενός οχήματος δεν ασφαλίζεται επαρκώς, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος, οδηγώντας σε ανθρώπινες απώλειες, σε ζημιές σε οχήματα και φορτία, καθώς και σε κίνδυνο για το περιβάλλον.
Μέθοδοι Συσκευασίας
Οι δύο θεμελιώδεις μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αποφυγή μετακίνησης του φορτίου κατά τη διάρκεια της μεταφοράς είναι η μέθοδος εγκλωβισμού (άμεση) και η σύσφιξη φορτίου (έμμεση μέθοδος). Η άμεση μέθοδος συνήθως είναι η καλύτερη επιλογή ασφαλούς μεταφοράς, αλλά δεν προτιμάται πάντοτε, καθώς είναι η λιγότερο οικονομική από τις δύο.
Κατάλληλη Φόρτωση/Στοιβασία
Πρόσδεση Φορτίου
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι και υλικά που είναι διαθέσιμα για τη σταθεροποίηση και την ασφάλιση των φορτίων στα οχήματα (συστήματα πρόσδεσης, ιμάντες, εξαρτήματα πλήρωσης κενών, μπλοκ, ράβδοι πρόσδεσης, στρώματα τριβής κ.α.).
Συχνά χρησιμοποιούνται συνδυασμοί μεθόδων ασφάλισης φορτίου.
Οι κατασκευές, συστήματα και τα διάφορα μέρη που χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση του φορτίου θα πρέπει:
Τα τελευταία χρόνια η σωστή πρόσδεση των μεταφερόμενων εμπορευμάτων αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος για όλο και περισσότερους εμπειρογνώμονες και τις αστυνομικές αρχές στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα, το ζήτημα ρυθμίζεται από το άρθρο 32 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το οποίο απαιτεί από τον οδηγό του οχήματος να διασφαλίζει τη σωστή πρόσδεση του μεταφερόμενου φορτίου.
- Μέθοδος εγκλωβισμού: Τα εμπορεύματα τοποθετούνται σε κατασκευή τύπου κιβωτίου. Τα κενά μεταξύ των εμπορευμάτων – εάν υπάρχουν – γεμίζονται για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε τύπος κίνησης εντός. To κιβώτιο αυτό μπορεί να είναι ανοιχτού ή κλειστού τύπου.
- Μέθοδος Σύσφιξης φορτίου: Συσκευασία με φιλμ περιτυλίγματος ή /και ιμάντες και άλλα μέσα σύσφιξης φορτίου στο πάτωμα με εφαρμογή της δύναμης προς τα κάτω.
- Η επιφάνεια φόρτωσης του φορτηγού πρέπει να γεμίζεται πλήρως χωρίς να υπάρχει κενό μεταξύ των συσκευασμένων προϊόντων.
- Το βάρος του φορτίου προς μεταφορά θα πρέπει να ελέγχεται πάντα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι βρίσκεται εντός της φέρουσας ικανότητας του οχήματος.
- Το κέντρο βάρους του φορτίου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμπορεύματα πρέπει να φορτώνονται σε πλάτος όχι σε ύψος για να επιτυγχάνεται η μέγιστη ευστάθεια όταν το όχημα φρενάρει, επιταχύνει ή αυξάνει την ταχύτητα.
- Το βάρος του φορτίου πρέπει να κατανέμεται στο εσωτερικό του οχήματος κατά τρόπο που να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο μεικτό βάρος ανά άξονα.
- Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς πρέπει να διεξάγονται τακτικοί έλεγχοι της κατάστασης του φορτίου, ιδίως μετά από πέδηση ή απότομη στροφή.
- Να είναι στην σωστή κατάλληλη κατάσταση λειτουργίας
- Να χρησιμοποιούνται στον κατάλληλο τύπο φορτίου
- Δεν έχουν υποστεί βλάβη ή υπάρχουν φθαρμένα μέρη και ελαττώματα που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή τους
- Να μην εντοπίζονται σε αυτά ρωγμές ή σπασίματα
- Να ασφαλίζονται κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ότι δεν θα αποσυνδεθούν κατά τη μεταφορά
- Είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σε συγκεκριμένες ποσότητες δύναμης διαφορετικής κατεύθυνσης (προς τα εμπρός, προς τα πίσω, προς τα πλάγια, προς τα κάτω)